Soalan Lazim

Apa itu Bazar Ramadan PLATS?

Bazar Ramadan PLATS adalah sebuah direktori digital di mana orang ramai dapat mencari juadah di tapak-tapak bazar Ramadan di seluruh Selangor, serta buat tempahan makanan & minuman dari peniaga bazar. Ini adalah sebuah usaha Kerajaan Selangor untuk lebih mendigitalisasikan para peniaga di Selangor.


Kenapa perlu menggunakan Bazar Ramadan PLATS?

  • Agar mendapat informasi dengan lebih mudah dan tepat mengenai lokasi dan menu-menu juadah berbuka yang terdapat di bazar Ramadhan Selangor atau yang berdekatan dengan keberadaan pelanggan .
  • Memudahkan pelanggan agar tak perlu beratur panjang dan menunggu lama. Pelanggan boleh menempah juadah berbuka dengan peniaga bazar melalui Whatsapp & pick-up tempahan terus dari lokasi bazar.
  • Sekiranya terdapat pelanggan yang menempah awal untuk kuantiti yang banyak, ini akan memudahkan peniaga untuk membuat persediaan dalam menyediakan jumlah kuantiti jualan secara walk-in dan jualan secara tempahan .
  • Dapat mengurangi kadar kehabisan makanan awal dan mengurangkan rasa kecewa pelanggan yang datang dari jauh untuk merasa juadah yang diingini.

Siapakah yang layak untuk mendaftar gerai bazar mereka di PLATS?

Hanya peniaga yang mempunyai permit untuk membuka gerai bazar oleh Pihak Berkuasa Tempatan di Selangor layak untuk mendaftar di Bazar Ramadan PLATS.


Adakah PLATS akan mengenakan sebarang bayaran kepada saya?

Tidak. Bazar Ramadan PLATS adalah sebuah usaha Kerajaan Negeri Selangor untuk mendigitalisasikan peniaga, dan ianya adalah percuma 100% untuk digunakan .


Bagaimanakah caranya sekiranya saya ingin menempah juadah makanan dan minuman?

  1. Pelanggan boleh melawat laman sesawang Bazar Ramadan PLATS www.bazarramadan.platselangor.com , dan boleh mulakan carian bazar berdasarkan lokasi atau jenis juadah yang diinginkan.
  2. Pelanggan boleh klik "Pesan di Whatsapp" dan terus berkomunikasi dengan peniaga untuk membuat tempahan .
  3. Pelanggan boleh pergi ke lokasi bazar peniaga untuk mengambil tempahan yang telah dipesan.

Saya telah mendaftar gerai saya di Bazar Ramadan PLATS. Apakah langkah seterusnya?

PBT tapak bazar Ramadan akan menyemak pendaftaran anda. Pihak PBT akan meluluskan pendaftaran anda sekiranya tidak terdapat sebarang masalah.

Laman sesawang Bazar Ramadan PLATS (https://bazarramadan.platselangor.com) akan dilancarkan dan boleh mula dikunjungi pada 23 Mac 2023.

Sekiranya nama gerai anda tidak terdapat di laman sesawang Bazar Ramadan PLATS pada 23 Mac 2023, sila hubungi pengelola tapak bazar Ramadan anda untuk tindakan lanjut.


Saya telah mendaftar di Bazar Ramadan PLATS tetapi kemudian saya berubah fikiran dan ingin memadam maklumat tersebut, bagaimanakah caranya?

Sila hubungi pihak pengelola atau PBT tapak bazar Ramadan anda sekiranya ingin mengeluarkan nama gerai anda dari laman sesawang Bazar Ramadan PLATS.


Saya telah mendaftar di Bazar Ramadan PLATS. Adakah saya dibenarkan untuk membuat penukaran senarai menu, gambar, atau maklumat lain?

Jika anda ingin membuat sebarang penukaran mengenai maklumat gerai, anda perlu menghubungi pengelola atau PBT anda untuk mengeluarkan nama gerai anda dari Bazar Ramadan PLATS. Kemudian, anda boleh mendaftar semula dengan maklumat terkini.